Over Oeganda
Oeganda, de “Parel van Afrika”, het land van de prachtige natuur, de Nijlbronnen en de berggorilla’s, weelderig begroeide bergen en ingeslapen vulkanen. Oeganda heeft heel wat te bieden als relatief onbekende vakantiebestemming. Toeristen worden er heel gastvrij en vriendelijk ontvangen. Het land is politiek heel stabiel, rustig en veilig en men investeert enorm om het toerisme tot bloei te brengen.
De drukke hoofdstad Kampala heeft heel wat te bieden, waaronder een bruisend nachtleven, maar wordt tijdens een rondreis ingeruild door mooie bergen, wandelmogelijkheden, safariritten in de prachtige en verlaten nationale parken en natuurlijk een trekking naar de bedreigde berggorilla’s. Oeganda grenst aan Kenia, Zuid-Soedan, Tanzania, Congo en Rwanda.
Bezoek Oeganda, nu het nog één van de best bewaarde geheimen is van Afrika.
Een tropisch klimaat, waar de temperatuur wat getemperd wordt door de hoogteligging (het grootste deel van het land bevindt zich boven de 1000 m boven de zeespiegel). De omgeving van het Victoriameer is de vochtigste van het land. Over het algemeen zijn januari en februari, alsook juni tot september de droogste maanden van het jaar. Voor wie vooral buiten deze maanden rekening wil houden met wat vertraging bv omwille van modderpaden (die ook het bijkomend avontuur garanderen), is Oeganda het ganse jaar bereisbaar.
Goed om weten
Hoofdstad
Kampala
Tijdzone
GMT+2
Talen
Engels, Ki-Swahili is de handelstaal
Munteenheid
De lokale munteenheid is de Oegandese Shilling. Het is niet overal mogelijk om met een bankkaart te betalen, in luxe hotels en supermarkten wel. Om te betalen met een kredietkaart wordt vaak een toeslag bijgerekend.
Visum
Verplicht
Gezondheid
Gele koorts: Vaccinatie tegen gele koorts is strikt aanbevolen tot noodzakelijk aangezien gele koorts in dit land kan voorkomen of er voorkomt. Indien u vanuit een ander land vertrekt (zelfs na korte transit in de luchthaven), waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) is vaccinatie officieel vereist, en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar.
Malaria: Er is belangrijk malariarisico. De inname van malariatabletten is nodig. Naast medicijnen blijft de beste bescherming u ’s avonds in te smeren met een insectenwerend middel, na zonsondergang een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken en te slapen onder een muskietennet.
Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) kunnen voorkomen. Preventie = antimugmaatregelen toepassen overdag.
Vaccinaties: Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de Tetanus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Poliovaccinatie. Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in slechte hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen. Dit alles dient individueel met uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum te worden besproken. Voor meer informatie raadpleeg de ITG brochure via http://www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen of consulteer hun informatieve webpagina’s op http://www.itg.be
Verder moet elke reiziger zichzelf beschermen tegen de sterke zon. Draag losse, lichte kledij en bescherm je hoofd met een hoed of pet. Een zonnecrème met hoge factor is geen overbodige luxe. Het warme weer zorgt er voor dat je ongemerkt meer vocht verliest dan je zelf opmerkt. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken en extra zout te eten. Neem ook een reisapotheek mee met middeltjes tegen koorts, pijn en buikloop. Ontsmettingsalcohol en steriel verband zijn handig om wonden te ontsmetten en verzorgen.